joi, 12 februarie 2009

Maxime si sageti ("Amurgul idolilor") - FRIEDRICH NIETZSCHE


"Pentru a trai singur, trebuie sa fii animal sau zeu - spune Aristotel. Lipseste cel de-al treilea caz: trebuie sa fii ambele - filozof...

O data pentru totdeauna: multe lucruri nu vreau sa le stiu. - Intelepciunea traseaza si cunoasterii limite.

In propria-ti natura salbatica te recreezi cel mai bine de pe urma ne-naturii tale, a spiritualitatii tale...

Femeia deplina comite literatura asa cum ar comite un mic pacat: de proba, in treacat, cautand in jur daca o vede cineva si pentru ca s-o vada...

Cand femeia are virtuti barbatesti, iti vine sa-ti iei campii; si cand n-are virtuti barbatesti, ea singura isi ia campii.

De cat de putine are nevoie fericirea! De sunetul unui cimpoi. - Fara muzica viata ar fi o eroare. Germanul si-l inchipuie pana si pe Dumnezeu intonand cantece.

Fugi, luand-o inainte? - O faci ca pastor? Ori ca o exceptie? Un al treilea caz ar fi fugarul... Intaia problema de constiinta.

Esti autentic? Sau doar un actor? Un inlocuitor? Sau insasi ceea ce inlocuiesti? - Pana la urma poate ca nu esti decat un actor contrafacut... A doua problema de constiinta.

Esti dintre cei care doar privesc? Sau care pun umarul? - Sau care se uita in laturi, se dau la o parte?... A treia problema de constiinta.

Vrei sa mergi impreuna cu ceilalti? Ori sa mergi in frunte? Ori de unul singur?... Trebuie sa stii ce anume vrei, si ca vrei. - A patra problema de constiinta.

Formula fericirii: un Da, un Nu, o linie dreapta, un tel..."

Niciun comentariu: