duminică, 10 aprilie 2011

CESARE PAVESE - Il mestiere di vivere (Meseria de a trai)

"Passavo la sera seduto davanti allo specchio per tenermi compagnia."
(Petreceam serile asezat in fata oglinzii pentru a-mi tine singur companie.)

"Certo, avere una donna che ti aspetta, che dormirà con te, è come il tepore di qualcosa che dovrai dire, e ti scalda e t'accompagna e ti fa vivere"
(Sigur, a avea o femeie care sa te astepte, care sa doarma cu tine, e precum caldura vorbelor pe care trebuie sa le spui si astfel te incalzeste, si-ti sta alaturi, si te face sa traiesti.)

"Ma la grande, la tremenda verità è questa: soffrire non serve a niente."
(Adevarul ingrozitor este ca a suferi nu foloseste la nimic.)

"Non si ricordano i giorni, si ricordano gli attimi"
(Nu ne amintim zile, ne amintim clipe.)

"Far poesie è come far l'amore: non si saprà mai se la propria gioia è condivisa."
(Să scrii poezii este ca a face dragoste: nu vei afla niciodată dacă bucuria ta este împărtăşită.)

"Segno certo d'amore è desiderare di conoscere, rivivere l'infanzia dell'altro. "
(Dovada de dragoste este dorinta de a cunoaste, de a retrai copilaria celuilalt.)

"Non ci si uccide per amore di una donna. Ci si uccide perché un amore, qualunque amore, ci rivela nella nostra nudità, miseria, inermità, amore, disillusione, destino, morte."
(Nu se moare din dragoste pentru o femeie. Se moare pentru ca o dragoste, oricare ar fi ea, ne descopera goliciunea noastra, saracia, neputinta, dragostea, deziluzia, destinul si moartea.)

***

Gasit printre hartiile si manuscrisele ramase in camera sa de hotel in vara anului 1950, cand Pavese s-a sinucis, acest jurnal va deveni o carte de capatai, pentru cei ce au cautat sa-l descopere. Inceput in '35 si incheiat in '50, el cuprinde si anii de domiciliu fortat petrecuti in Calabria.
Dintre confesiuni, analize si reflectii existentiale, razbat numeroase contradictii, schimbari de atitudine caracteristice combinatiilor de romantism, misoginism, masochism, toate adunate sub umbra unei singuratati care fara doar si poate i-a semnat sfarsitul.

"Meseria de a trai" nu este o carte care cere sa fie prea mult comentata, analizata, este important a fi citita si simtita. Nimic mai mult.




Il Mestiere di Vivere di Massimo Giangrande, Collettivo Angelo Mai

Niciun comentariu: